ویندوز سرور ویندوز چه تفاوتی با ویندوز دسکتاپ دارد؟
۱۳۹۹/۱۱/۳۰ تاریخ انتشار

ویندوز سرور چیست؟

اگر تاکنون نام ویندوز سرور به گوش‌تان نخورده است، اجازه دهید ابتدا توضیحی در ارتباط با آن ارائه کنیم. ویندوز سرور نامی است که مایکروسافت برای گونه خاصی از سیستم‌عامل‌های این شرکت انتخاب کرده است که این سیستم‌عامل‌ها روی سرورها استفاده می‌شوند. این حرف بدین معنا است که ویندوز سرور کاربرد تجاری داشته و کمتر از سوی کاربران خانگی استفاده می‌شود.

مایکروسافت از زمان عرضه ویندوز سرور 2003 در آوریل 2003 تا به امروز در فواصل زمانی چند ساله نسخه جدیدی از ویندوز سرور را همراه با امکانات جدید ارائه کرده است. کاربران عادی قرار نیست درباره ویندوز سرور یا تاریخ عرضه آن اطلاع خاصی داشته باشند، زیرا قرار نیست روی کامپیوتر عادی خود ویندوز سرور را دانلود کرده و نصب کنند، هرچند یادگیری عملکرد این ویندوز نکات جالبی یاد می‌دهد.

ویندوز سرور در مقابل ویندوز عادی: مبانی

در نگاه اول ممکن است تفاوت چندانی میان ویندوز سرور و ویندوز دسکتاپی مشاهده نکنید، زیرا نوار وظیفه، آیکن‌های دسکتاپ و دکمه شروع ظاهری یکسان دارند. همان‌گونه که مشخص است، هر نسخه ویندوز سرور با نسخه‌ای از ویندوز عادی که مردم از آن‌ استفاده می‌کنند تشابهاتی دارد. به‌طور مثال،  ویندوز سرور 2003 نسخه سرور شبیه به ویندوز اکس‌پی بود. نسخه‌های فعلی که شامل ویندوز سرور 2016 و 2019 می‌شوند، شباهت زیادی به به‌روزرسانی Anniversary ویندوز 10 دارند.

از آن‌جایی‌که ویندوز سرور و ویندوز عادی کد پایه یکسانی را استفاده می‌کنند در بیشتر موارد عملکرد این دو سیستم‌عامل در انجام کارهای روتین یکسان است. شما می‌توانید برنامه‌هایی مانند مرورگرها و ویرایشگرهای عکس را در ویندوز سرور دانلود کرده و نصب کنید و از ابزارهای پایه ویندوز همچون نوت‌پد که درون ویندوز سرور قرار گرفته‌اند استفاده کنید.  با این حال، تفاوت‌های این دو سیستم‌عامل بیشتر از شباهت‌هایی است که مشاهده می‌کنید. اجازه دهید این تفاوت‌ها را بررسی کنیم.

ویندوز سرور یک نرم‌افزار مدیریت سازمانی دارد

از آن‌جایی‌که ویندوز سرور برای کسب‌وکار در نظر گرفته شده است، ابزارهای سازمانی قدرتمندی در آن قرار گرفته است که Server Manager از مهم‌ترین آن‌ها است. از مهم‌ترین نقش‌ها و ویژگی‌هایی که درون سرور قرار گرفته‌اند به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

 Active Directory :اکتیو دایرکتوری یک سرویس مدیریت کاربر است که به سرور اجازه می‌دهد تا به عنوان کنترل‌کننده دامنه کار کند. به جای ورود به یک کامپیوتر محلی، کنترل‌کننده دامنه تمام فرآیند احراز هویت حساب‌های کاربری را کنترل می‌کند.

DHCP :پروتکل پیکربندی پویای میزبان، پروتکلی است که به سرور اجازه می‌دهد تا به‌طور خودکار آدرس آی‌پی را به تمام دستگاه‌های متصل به شبکه اختصاص دهد. در خانه احتمالا روتر شما این‌کار را انجام می دهد. اما در یک شرکت، کارکنان فناوری‌اطلاعات می‌توانند از قابلیت‌های بیشتر DHCP در ویندوز سرور استفاده کنند.

File and Storage: داشتن فایل‌سرور برای شرکت‌ها رایج است. فایل‌سرور به شما اجازه می‌دهد تا داده‌های مهم را در یک مکان مرکزی نگه‌داری کنید و مجوزهایی را برای افراد تعیین کنید تا به فایل‌های مشخصی دسترسی داشته و حتا نوع فعالیت‌هایی که افراد قادر به انجام آن‌ها هستند را کنترل کنید. به‌طور مثال افراد بتوانند فایل‌ها را در وضعیت فقط خواندنی مشاهده کنند.

Print Services: اگر یک شرکت ده‌ها چاپگر دارد که در بخش‌های مختلف ساختمان قرار دارند، پیکربندی جداگانه چاپگرها برای هر ایستگاه کاری توسط کارکنان فناوری‌اطلاعات اتلاف وقت است. تنظیم ‌سرور چاپ به شما اجازه می‌دهد تا به‌راحتی نحوه دسترسی به سرور چاپ را برای کامپیوترهای کلاینت مشخص کرده و وقت خود را بیهوده هدر ندهید.

Windows Update Services: بیشتر کسب‌وکارها تمایلی ندارند همه به‌روزرسانی‌های ویندوز را به یکباره و زمانی که منتشر شدند دانلود کرده و نصب کنند. با تنظیم یک سرور به عنوان کنترل‌کننده به‌روزرسانی ویندوز، شما می‌توانید تمامی به‌روزرسانی‌های‌ ایستگاه‌های کاری را از طریق سرور هدایت کرده  و قواعد مشخصی را برای نحوه انجام این‌کار تنظیم کنید.

مواردی که به آن‌‌ها اشاره شد، تنها بخشی از نقش‌هایی هستند که درون ویندوز سرور قرار دارند. در بیشتر موارد، شرکت‌ها بیش از یک سرور دارند که نقش‌های فوق روی دستگاه‌های جداگانه قرار گرفته‌اند. نسخه‌های استاندارد ویندوز فاقد قابلیت‌های ذاتی ویندوز سرور هستند، البته شما می‌توانید برخی از قابلیت‌ها را با نصب نرم‌افزارها ثالث روی کامپیوتر دستکاپ خود داشته باشید اما عملکرد آن‌ها به خوبی قابلیت‌های ذاتی نیستند.

ویندوز سرور محدودیت‌های سخت‌افزاری کمتری دارد

اکثر مردم نگران حداکثر میزان حافظه اصلی نیستند که روی کامپیوتر خود نصب می‌کنند. ویندوز 10 نسخه حرفه‌ای به شما اجازه می‌دهد تا حافظه اصلی برابر با 2 ترابایت روی مادربورد خود نصب کنید. با این حال، اکثر کاربران بیش از 32 گیگابایت حافظه اصلی روی سیستم خود ندارند بنابراین حتا نصب 1 ترابایت حافظه اصلی روی سامانه‌ای که قرار نیست کار خاصی انجام دهد دیوانگی است. با دانستن این موضوع ، آیا می‌توانید باور کنید که ویندوز سرور حداکثر 24 ترابایت حافظه اصلی را پشتیبانی می‌کند؟ همچنین به شما اجازه می‌دهد تا حداکثر 64 سوکت پردازنده مرکزی را استفاده کنید که تقریبا دو برابر تعداد سوکت‌هایی است که ویندوز 10 نسخه حرفه‌ای از آن پشتیبانی می‌کند.

ممکن است خنده‌دار به نظر برسد، اما دلایل خوبی برای این پشتیبانی از سخت‌افزارهای قدرتمند در سرور وجود دارد. یک سرور می‌تواند قابلیت‌های قدرتمندی در اختیار افرادی قرار دهد که در یک شرکت مشغول به کار هستند، بنابراین سرورها باید اغلب قدرتمند باشند. به‌عنوان مثال، یک سرور که ده‌ها ماشین مجازی را میزبانی می‌کند به حافظه اصلی زیادی احتیاج دارد تا بتواند بدون مشکل به همه ماشین‌های مجازی اجازه دهد به‌طور همزمان اجرا شوند.

ویندوز سرور فاقد ویژگی‌های اضافی است

همان‌گونه که انتظار دارید ویندوز سرور ویژگی‌های کاربری قدرتمندی همچون خط فرمان و سایر ابزارهای مدیریتی را دارد. با این حال، نسخه‌های سرور یکسری ویژگی‌هایی ویندوز 10 که کاربردهای حرفه‌ای ندارند را حذف کرده‌اند. به‌طور مثال، در ویندوز سرور 2016 و 2019، Microsoft Edge ، Microsoft Store ، Cortana و سایر ویژگی‌های مفید Windows 10 را مشاهده نمی‌کنید. سرور شامل برنامه‌هایی شبیه به Your Phone نیست. سیستم‌عامل‌های سرور همچنین به شما اجازه نمی‌دهند با یک حساب مایکروسافت وارد شوید. از آن‌جایی که آن‌ها برای استفاده سازمانی طراحی شده‌اند، ضرورتی ندارد که این ابزارها که بیشتر برای مصرف‌کننده خانگی کاربرد دارند درون سرور قرار گیرند.

علاوه بر این، برخی از برنامه‌ها بررسی می‌کنند که اگر کاربر از ویندوز سرور استفاده می‌کند روی سامانه کاربر نصب نشوند. در برخی موارد، این برنامه‌ها روی نسخه سرور ویندوز کار نمی‌کنند. ویندوز سرور به‌طور پیش‌فرض ایمن‌تر از دسکتاپ است، البته سرور از اینترنت اکسپلورر به عنوان مرورگر پیش‌فرض استفاده می‌کند، اما تنظیمات امنیتی بیش از سخت‌گیرانه هستند. این امر منطقی است، زیرا اگر سرور در خطر قرار گیرد، ایستگاه‌های کار با انواع مختلفی از تهدیدات روبرو خواهند شد. اگر ویندوز سرور را روی کامپیوتر کلاینت خود نصب کرده و تصمیم بگیرید به سایتی وارد شوید، پرسش‌های مختلف که ویندوز سرور برای باز کردن یک سایت از شما می‌پرسد، شما را کلافه می‌کند.

قیمت‌گذاری

همان‌گونه که انتظار دارید یک محصول تجاری قیمت کمی ندارد. ویندوز سرور نیز از این قاعده مستثنا نیست. ویندوز سرور قیمتی به مراتب بیشتر از ویندوز دسکتاپ دارد. بسته به مجوزی که خریداری می‌شود، قیمت ویندوز سرور متفاوت خواهد بود. کسب‌وکارها به‌طور سنتی ویندوز سرور را روی یک سرور فیزیکی نصب می‌کنند که قابلیت‌های سخت‌افزاری به مراتب بیشتری نسبت به یک ایستگاه کاری دارد. با این حال این قابلیت در اختیار کسب‌وکارها وجود دارد که ویندوز سرور را روی یک سرویس ابری شبیه به آژور اجرا کنند. این روش دیگر دردسر‌های نگه‌داری از سرور فیزیکی را ندارد و به شرکت‌ها اجازه می‌دهد صرفه‌جویی قابل ملاحظه‌ای در هزینه‌ها داشته باشند، زیرا به جای آن‌که تمامی هزینه‌ها را صرف یک سرور فیزیکی جدید کنند، هزینه‌ها را صرف ارتقا و پرداخت حق اشتراک می‌کنند. البته این موضوع به نیازهای سازمان‌ها بستگی دارد.

درست است که ویندوز سرور و ویندوز معمولی کد پایه یکسانی دارند و شبیه به هم هستند، اما برای کاربردهای مختلفی در نظر گرفته شده‌اند. نسخه‌های مصرفی ویندوز 10 بیشتر روی رابط کاربری متمرکز هستند و برای استفاده‌های سازمانی در نظر گرفته نشده‌اند. در ویندوز سرور خبری از رابط‌های گرافیکی کاربرپسند نیست، زیرا تمرکز روی سرویس‌هایی با قابلیت پایداری بالا است که جواب‌گوی نیازهای کاربران باشد.

به این مطلب چند ستاره می‌دهید؟(امتیاز: 4.5 - رای: 1)

ثبت نظر تعداد نظرات: 0 تعداد نظرات: 0
usersvg